Noordzeeoversteek en Engelse Eastcoast rivers

Pin Mill, Butt & Oister

EastCoast Rivers

In het vaarprogramma hebben we jaarlijks meerder mooie kusttochten in het gebied van de East Coast Rivers, de River Deben, de River Orwell (PinMill) en het begin van de Thamesmonding. Door banken en drempels zijn sommige rivieren niet altijd en soms lastig te benaderen. Denk aan Southwold of River Deben met banken die na elke periode van harde wind net even op een andere plek liggen. Een uitdaging voor de Zeezeilers daar een goede berekening op los te laten. We treden buiten de platgetreden paden en omdat het meestal hoge wal is is het over het algemeen rustig vaarwater maar juist dat kan ook weer verraderlijk zijn.

Grote zeehavens zijn Great Yarmouth, Lowestoft, Harwich, Ramsgate en Dover. Elke reis is anders en we proberen ook telkens een nieuw haventje te ontdekken. Lowestoft heeft een zeehaven die, in tegenstelling tot andere havens in de omgeving, bij elk tij aan te lopen is. Lowestoft is het meest oostelijke punt van Engeland en daarom geliefd als vertek- of aankomsthaven voor de Noorzeeoversteek. Het clubgebouw van de Norfolk & Suffolk Yacht Club is een historisch gebouw met de monumentenstatus.

Ramsgate is de dichtstbijzijnde aanloophaven voor de oversteek van Nederland en Belgie naar de Engelse oostkust. De oude pakhuizen die rondom de haven liggen geven een authentieke uitstraling aan de stad. Het is een goed gebruik om de R

oyal Temple Yacht Club te bezoeken en dan het gastenboek te tekenen, een biertje of whiskey te drinken wat ervaringen uit te wisselen.

Towerbridge

Dover  wordt gekenmerkt door de ruïne van Dover Castle die boven de kenmerkende  White Cliffs oprijst. Het is een mooi oud groot kasteel vanwaar je een uikijkt over het Kanaal en ook Frankrijk kan zien liggen in de verte. Voor de haven is het een voortdurend aan- en afvaren van ferries.  In Sparrows Nest Park, staat het maritieme museum wat, op een verwaaide dag, een bezoek waard is.

Harwich heeft een levendige aanloop vanwege de vele scheepsbewegingen. De aanloop is zowel overdag als ‘s nachts goed te doen door de "recommended Route" for Yachts te volgen. Eenmaal voorbij Harwich op de River Orwell, ademt het gebied een serene sfeer waar het glooiende landschap, parkachtig aandoet. Verderop de rivier ligt Ipswich met een coasterhaven die de nodige drukte van grote en kleine schepen met zich meebrengt. Halverwege de river Orwell ligt aan bakboord Woolverstone. Vanaf deze jachthaven is het een mooie wandeling langs de oever van de Orwell, naar Pinn Mill met de beroemde pub Butt&Oyster.


Juist de kleinere rivierenen met hun spannende aanlopen zoals de River Deben of River Ore maar ook Southwold zijn indrukwekkende vaargebieden. Zij vragen een gedegen voorbereiding en goede timing. Ze hebben allen hun eigen kenmerken in de vorm van voortdurend veranderende drempels en verschuivende grindbanken. De stroom kan in de rivieren hard oplopen tot soms 6 knopen bij springtij. Wanneer we de rivieren bevaren is het altijd weer afwachten hoe we de situatie op dat moment zullen aantreffen.

Denk daarbij ook aan de Thamesmonding en de stromen langs de banken die de zee behoorlijk kunnen opzwepen. Wanneer u te laat bent bij een passage kan de reis door tegenstroom aanmerkelijk langer duren. De Thamesmonding met de banken en dwarstromen is ons oefengebied met beslismomenten te over. Sheerness ligt zuidoever van de monding. De River Thames is lang en kan het beste in één tij gedaan worden. In de brede rivier kan een sterke stroom staan en wanneer de windrichting tegengesteld aan die van de stroom is kan dat een uitbundige zeegang opleveren. De Tower Bridge als uiteindelijk doel is een indrukwekkende ervaring en eenmaal achter de sluisdeuren van St Katherins Dock liggen we ideaal ten opzichte van de stad.

Sheerness ligt zuid in de monding van de Thames. Bekend van de Tocht naar Chatham. De Slag bij de Medway was een succesvolle Nederlandse aanval op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven in juni 1667.  De Nederlanders, onder het bevel van admiraal Michiel de Ruyter met direct toezicht van een meegereisde Cornelis de Witt, bombardeerden Sheerness, voeren de tot Gravesend, zeilden hierna de Medway op tot in Chatham, sinds 1560 de belangrijkste Engelse marinebasis. Ze brachten drie grote en tien kleine schepen tot zinken, enterden de HMS Unity en HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot en sleepten het mee naar Nederland. Het was het grootste verlies ooit voor de Engelse marine en leidde tot een snel einde van de oorlog.

 

De reizen naar de Eastcoastrivers staan hieronder en bij het overzicht met data en prijzen van Nooordzee.

Reisnr Naam Niveau Start Eind
4313 Noordzee & EastCoast Rivers (Harl-Harwich) Training II-III EastCoastRivers {aanbieding} 21 mrt 28 mrt Aanbieding... !!
4320 Noordzee & EastCoast Rivers (Ams-Bou) Training II-III EastCoastRivers 05 apr 12 apr Meer informatie...
4423 Noordzee & EastCoast Rivers, Harl-Bou Training II->III EastCoast Rivers 11 apr 17 apr Meer informatie...
4424_1 Noordzee & EastCoast Rivers, Bou-Ams Adventure Deel CWO II, oversteek > EastCoast 17 apr 20 apr Meer informatie...
4426 Noordzee & EastCoast Rivers, Ams-Harw Training II-III, EastCoast 25 apr 30 apr Meer informatie...
4329 Noordzee & EastCoast Rivers, Bou - Ams Training II-III, EastCoast Rivers 04mei 11mei Meer informatie...
4432 Noordzee & EastCoast Rivers, Ams-Harw Training II-III East Coast Rivers 23mei 28mei Meer informatie...
4436_1 Noordzee & EastCoast Rivers, Adventure deel CWO II,  voor gevorderden Eastcoast Rivers 05 juni 09 juni Meer informatie...
4346 Noordzee & EastCoast Rivers, Ams-Bou Training II-III Eastcoast 05juli 12juli Meer informatie...
4451 Noordzee & EastCoast Rivers, Harl-Bou Training II-III EastCoastRivers 02 aug 09 aug Meer informatie...
4452_1 Noordzee & EastCoast Rivers, South-Granv Gevorderdencursus deel CWO II, Zuid Engeland 09 aug 16 aug Meer informatie...
4356 Noordzee & EastCoast Rivers, Edinb-Ams Training II-III Schotland 31 aug 07 sep Meer informatie...
4467 Noordzee & EastCoast Rivers, Bou- Ams Training II-III EastCoast Rivers 05 okt 12 okt Meer informatie...
4371 Noordzee & EastCoast Rivers, Ams-londen Training II->III Londen 11 okt 18 okt Meer informatie...
4374_1 Noordzee & EastCoast Rivers, Londen-Ams Gevorderdenc & Adventure Londen 18 okt 26 okt Meer informatie...


Uw prijs voor een zeiltocht is inclusief instructie, diesel en verblijf aan boord. Voor eten en havengelden maakt u een gezamenlijke boordkas.

De schipper wordt hiervan vrijgehouden. Vervoer en/of verblijf naar en van de vertrekhaven is exclusief.

Reis zoeken

Vind hieronder direct uw reis of zeezeiltocht.

Selectie op datum

Van: Tot:

Direct op reisnummer zoeken

Reisnummer:

Nieuws

RYA certificering

Met uw zeemijlen en ervaring is nu ook afstemming mogelijk met de bekende RYA erkenning. Op.. Lees meer »

Hiswa Amsterdam 5-9 maart

HISWA RAI AMSTERDAM Wij staan 5-9 maart op de Hiswa in de Rai... Lees meer »

Offshore wedstrijd zeilen

Doe mee met het kernteam offshore Zeilwedstrijden richting Fastnet. Voor ervaren zeezeilers of deelnemers die hun.. Lees meer »

Instructeurs in opleiding

De instructeur opleiding is al weer in volle gang. Vijf enthousiaste schippers bekwamen zich in.. Lees meer »

Nieuwe website

Als u dit leest maakt u kennis met onze nieuwe website. Inclusief het volledige programma.. Lees meer »

Volg ons