Scandinavië

 

Scandinavie heeft eilandenrijken waar wij in Nederland slechts van kunnen dromen. Er zijn haventjes, ankerplekken en dorpjes in alle soorten en maten. De bevolking in de verschillende landen valt niet over één kam te scheren maar men kan eerste instantie nog weleens afstandelijk reageren. Als je er wat langer mee omgaat dan blijken de ‘vikingen’ vaak heel vriendelijk en behulpzaam.

 

Via de Oostzee passeren we richting Zweden en Noorwegen het Kattegat waar uitgebreide navigatie wordt vereist vanwege een aantal ondieptes waar we overheen moeten om de eilanden aan te lopen. Eenmaal afgemeerd kunnen we genieten van leuke havens, duinen en stranden. Dit gebied is een robbenparadijs die in kolonies in alle rust beschermd worden.

In het Limfjord liggen een aantal vulkanische eilanden, het is er heerlijk rustig; hier zijn we in het achterland van Denemarken. Deze kust is meer beschut dan de Zweedse kant van het Skagerrak en ook wel drukker met bebouwing. Toch zijn er veel natuurhaventjes waar je aan een rots kunt afmeren.

 

De Zweedse westkust is niet zonder reden bezig naam te maken vanwege zijn geweldige schaaldieren: zeekreeft, oesters en garnalen. Van Göteborg en zijn met sterren bekroonde restaurants tot aan het zomerplaatsje Smögen en verder, kun je genieten van de smaak van West-Zweden.

Voor de kust ligt de westelijke archipel, bestaande uit ruim 1000 eilanden – van eenzame roze granieteilanden en riffen tot het ‘jachtrijke’ en uitbundige Marstrand met zijn regatta’s en beroemde fort Carlsten. De zeil- en vaarscene is sterk ontwikkeld in Zweden en langs de hele kust vind je talloze (jacht)havens. Wanneer  we rust zoeken zetten we koers naar de natuurreservaten van de Kostereilanden en het beschermde zeelandschap Koster Havet.

 

In Noorwegen ervaren we het vaak woeste landschap van de kust met veel open ruimte en uitstekende havens onderweg. Bergen is de toegangspoort tot de Noorse fjorden en er zijn ontelbare mogelijkheden om de wondermooie kustlijn te ontdekken. De westelijke archipel is een uniek en tamelijk onbekend gebied: we kunnen de open zee bevaren, of wanneer de weersomstandigheden wat ruiger worden, kunnen we kiezen om de rustige binnenwateren te ontdekken.

Ten noorden van Bergen bevindt zich de Sognefjord en zuidelijk de Sunnhordaland- en de Hardanger Fjord. In de Sognefjord zeilen is een buitengewoon aparte ervaring, wetende dat we in de langste en diepste fjord van  Noorwegen zijn. We varen in de 111 mijl lange fjord in een adembenemend landschap tussen de hoge bergen, het hoogste punt is 1800 meter, het diepste 1300 meter onder de zeespiegel.

Ook wel bekend als de Noorse Riviera, heeft de zuidkust van Noorwegen het meest vriendelijke klimaat in het land, maar ook een uniek landschap met karakteristieke idyllische huisjes in beschutte baaien, duizenden kleine eilanden, rotsen en riffen net uit de kust.

 

Speciaal zijn de reizen richting Noorwegen in het kader van de Colin Archer Memorial Race. Deze C.A.M.R. wordt sinds 1982 om de twee jaar gezeild en staat bekend als ideale manier om het schip snel van Lauwersoog richting Larvik in zuidoost Noorwegen te varen. Eenmaal in Larvik vindt een warm onthaal plaats. De afstand is ongeveer 365 zeemijl.  De Zeezeilers hebben de afgelopen jaren steeds meegevaren en ook in 2014 staat de C.A.M.R. weer op ons programma.

 

 

Reis zoeken

Vind hieronder direct uw reis of zeezeiltocht.

Selectie op datum

Van: Tot:

Direct op reisnummer zoeken

Reisnummer:

Nieuws

RYA certificering

Met uw zeemijlen en ervaring is nu ook afstemming mogelijk met de bekende RYA erkenning. Op.. Lees meer »

Hiswa Amsterdam 5-9 maart

HISWA RAI AMSTERDAM Wij staan 5-9 maart op de Hiswa in de Rai... Lees meer »

Offshore wedstrijd zeilen

Doe mee met het kernteam offshore Zeilwedstrijden richting Fastnet. Voor ervaren zeezeilers of deelnemers die hun.. Lees meer »

Instructeurs in opleiding

De instructeur opleiding is al weer in volle gang. Vijf enthousiaste schippers bekwamen zich in.. Lees meer »

Nieuwe website

Als u dit leest maakt u kennis met onze nieuwe website. Inclusief het volledige programma.. Lees meer »

Volg ons